Vi lager en helt ny hjemmeside.
Fra 2020 inngikk Gestapomuseet i Stiftelsen Espeland fangeleir som da fikk et nytt, midlertidig navn, Stiftelsen Espeland fangeleir og Gestapohuset i Veiten. På denne bakgrunnen skal det lages en helt ny hjemmeside for stiftelsen. Foreløpig vil vi beholde siden for Stiftelsen Espeland fangeleir, og Gestapomuseet vil inntil videre ha sin hjemmeside i regi av Gestapomuseets forening (http://www.gestapomuseet.no/norsk/). Stiftelsens nye navn blir Lenken (Stiftelsen Lenken. Gestapohuset og Espeland fangeleir).
ET ENESTÅENDE MINNESTED
Espeland fangeleir er internasjonalt én av de best bevarte tyske fangeleirene fra 2. verdenskrig i sitt slag! Av de omkring 630 fangeleirene i Norge under krigsårene står kun Espeland fangeleir tilbake som et helhetlig anlegg. Fengselet ble bygget som transittleir for okkupasjonsmaktens motstandere, i tillegg til å avlaste Bergen kretsfengsel og for soning av kortere dommer.
Etter krigen ble norske landssvikere internert her, og fra 1948 til 1952 sonet samtlige gjenværende tyske krigsforbrytere i Norge i straffeanstalten. I 1952 ble leiren overtatt av Sivilforsvaret og ble del av "den kalde krigen". Anlegget ble fredet i november 2014, og i januar 2015 overdro Stortinget eierskapet til Stiftelsen Espeland fangeleir.
Stiftelsen arbeider for å utvikle sitt formidlingsarbeid. Det er et langsiktig mål å etablere et nasjonalt kompetanse- og forskningssenter i leiren med fokus på skolenes undervisning knyttet til menneskeverdet, menneskerettigheter, demokrati og aktive medborgerskap. Slik skal leiren fylles med en sammenhengende virksomhet som står i forhold til dens historiske betydning.
Undervisning i Espeland fangeleir
Vi har mange skoler på besøk. Våre undervisningsopplegg setter opp en engasjerende bakgrunn for å diskutere menneskeverd, menneskerettigheter, demokrati og medborgerskap.
Les mer
Boken om Espeland fangeleir
Boken "Helter, svikere og mordere", av Michael Stokke og Kjartan Rødland (2011), tar for seg de 4 epokene som leiren har gjennomgått fra 1942 til i dag. Den kan kjøpes i leiren, eller ta kontakt og få boken tilsendt.
Les mer
Venneforeningen - en ressurs for oss alle
Foreningen har nå over 200 medlemmer med felles interesse i å bevare leiren, og formidle viktig lærdom fra historien. Omkring 30 av medlemmene, i all hovedsak pensjonister, er særlig aktive i "dugnadsgjengen".
Les mer