Espeland Fangeleir

Takk til våre sponsorer


Avduking av plakett på Espeland jernbanestasjon og 8. mai-arrangement i Espeland fangeleir

Skolene dannet flaggborg
Skolene dannet flaggborg
Espeland stasjon, minneplakett
Espeland stasjon, minneplakett
August Rathke taler
August Rathke taler
Øyvind Aasmul holdt konsert
Øyvind Aasmul holdt konsert

Tirsdag 8. mai 2012 inviterte Stiftelsen Espeland Fangeleir til minnemarkering i Espeland fangeleir. Arrangementet startet med avduking av en plakett på Espeland jernbanestasjon til minne om de fangene som ble sendt til Grini og Tyskland.

Espeland stasjon var under krigen viktig for transporten av fanger fra Espeland fangeleir til Grini og videre til Tyskland, og stasjonen ble på folkemunne kalt «et stoppested på vei til helvete». 627 av de 2100 fangene som satt i Espeland fangeleir ble sendt videre til Grini. Minst 378 av disse ble sendt videre til Tyskland. De fleste kom til konsentrasjonsleirene Sachsenhausen, Natzweiler og Dachau. Vi kjenner til at 23 menn fra Hordaland og Sogn og Fjordane kom aldri tilbake. Janusfabrikken, som eier stasjonsbygningen, har gitt plaketten som ble avduket 8. mai – til minne om dem som ble tvangssendt fra leiren.

Etter avduking og appell gikk flaggtoget fra jernbanestasjonen til fangeleiren, hvor August Rathke la ned krans. Rathke er kjent for sin innsats under krigen og sitt engasjement i årene siden. Etter kransenedleggingen holdt artisten Øyvind Aasmul en liten konsert. Aasmul har gitt ut platen October 2009, etter et besøk i Auschwitz. Det var svært godt fremmøte i leiren med ca 250 deltakere.

Etter det offisielle programmet var det omvisning i leiren og mulighet til å kjøpe boken «Helter, svikere og mordere» - historien om Espeland leir. I Lenken kunne deltakerne varme seg på kaffe med lefser.

   

Takk til våre sponsorer